web analytics

Ουρική Αρθρίτιδα

Γενικές συστάσεις

  1. Mείωση των πουρινών της διατροφής
  2. Ηρεμία και αποφυγή άγχους και κούρασης
  3. Σε περιπτώσεις παχυσαρκίας επιβάλλεται η μείωση του σωματικού βάρους
  4. Αποφυγή καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ
  5. Σταθερό πρόγραμμα  γευμάτων

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

  1. Μείωση της κατανάλωσης πρωτεϊνών και κυρίως αυτών που περιέχουν πουρίνες
  2. Οι πρωτεΐνες πρέπει να προέρχονται από τυρί, γάλα και αυγά καθώς και από φυτικά τρόφιμα.
  3. Άφθονη χορήγηση υγρών για την διάλυση  των κρυστάλλων του ουρικού οξέος και την απέκκριση του.
  4. Επιβάλλεται μείωση της χοληστερόλης και των κορεσμένων λιπών. Το ποσοστό των θερμίδων από τα λίπη δεν ξεπερνά το 35% ημερησίως και η αναλογία κορεσμένων και πολυακόρεστων δεν ξεπερνά την μονάδα. Αυτό επιτυγχάνεται με την μείωση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων και αύξηση των φυτικών.
  5. Η κατανάλωση αλκοόλης θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό.
  6. Θα πρέπει λοιπόν να περιοριστεί η κατανάλωση κρέατος και κυρίως αυτού με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος (κρέας από αρνί, κατσίκι). Τα εντόσθια (συκώτι, νεφρά) θα πρέπει να αποφεύγονται.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΟΜΑΔΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΥΨΗΛΗΣ

ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
(100-1000mg ) ΠΟΥΡΙΝΗΣ/100gr

ΟΜΑΔΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΜΕΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
(9-100mg ) ΠΟΥΡΙΝΗΣ/100gr

ΟΜΑΔΑ  ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΧΑΜΗΛΗΣ

ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
(0-10mg ) ΠΟΥΡΙΝΗΣ/100gr

ΤΗΓΑΝΗΤΑ ΚΡΕΑΤΑ ΠΑΠΙΑ

ΧΗΝΑ

ΚΥΝΗΓΙ

ΕΝΤΟΣΘΙΑ

ΣΑΡΔΕΛΕΣ

ΑΝΤΣΟΥΓΙΕΣ

ΣΚΟΥΜΠΡΙ

ΧΤΕΝΙΑ

ΓΛΥΚΑΔΙΑ

ΜΠΕΙΚΟΝ ΖΥΜΗ

ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ

ΑΜΥΓΔΑΛΑ

ΚΑΡΔΙΑ

ΜΥΔΙΑ

ΠΑΓΚΡΕΑΣ

ΝΕΦΡΑ

ΠΕΡΔΙΚΑ

ΡΕΓΚΑ

ΣΥΚΩΤΙ

ΑΛΚΟΟΛ

ΤΣΙΠΣ

ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

ΚΡΕΑΣ

ΨΑΡΙ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

ΑΡΑΚΑΣ

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΣΠΑΝΑΚΙ

ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ

ΦΑΚΕΣ

ΦΑΣΟΛΙΑ

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ

ΚΑΦΕΣ

ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ

ΤΣΑΙ

ΑΥΓΑ

ΒΟΥΤΥΡΟ

ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ

ΛΑΔΙ

ΓΑΛΑ

ΤΥΡΙ

ΓΙΑΟΥΡΤΙ

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ

ΡΥΖΙ

ΠΑΤΑΤΕΣ

ΖΥΜΑΡΙΚΑ

ΡΕΒΙΘΙΑ

ΖΑΧΑΡΗ

ΓΛΥΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ

ΠΑΣΤΕΣ

ΚΟΜΠΟΣΤΕΣ

ΖΕΛΕ

ΦΡΟΥΤΑ

ΧΟΡΤΑ

ΛΑΧΑΝΙΚΑ